Hangisi Daha Temiz: İnsan Ağzı Mı, Köpek Ağzı Mı?

Tarih boyunca birçok mitlerde köpek ağzı insanın ağzından daha temiz olarak görülmüştür. Hatta köpeklerinin salyalarının iyileştirici özelliğe sahip olduğu düşünülmüştür.

Peki bu ne kadar doğru?

Bilimsel çalışmalar köpeklerin salyalarıyla ilgili önemli bir farklılık ortaya çıkarıyor. Köpeklerin salyasında bazı zararlı mikropları etkisiz hale getiren antikorların olması ağız sağlığı açısından son derece faydalı.

Aynı zamanda köpekler bu açık yaralarını yalayarak bu antikorların iyileştirici gücünü de kullanmaktadırlar. Dolayısıyla köpeklerin ağzı, insan ağzı ile karşılaştırıldığında daha az mikrop barındırmakta! Ama bu temiz olduğu anlamına tabii ki de gelmiyor.

Sağlıklı köpeklerin ağız florası dengelidir ancak insan için zararlı olabilecek bakteri türü de barındırmaktadır.

Dikkat: Veterinerler özellikle çürüğe yol açan bakterilerin sahiplerinden köpeklere bulaşmaması açısından, köpeklere yemeklerin paylaşılmamasını ve kaşık/çatal yalatılmamasını tavsiye etmektedirler! 

Kıyastan ziyade odaklanmamız gereken konu birçok canlının ağzında bulunan potansiyel zararlı bakterilerin sağlığı olumsuz yönde etkileyebileceği olmalıdır.

İnsan ağzı temiz midir?

İnsan ağzında 600 civarında bakteri genusu bulunurken yine insanın dışkısında ortalam 250 bakteri genusu bulunmaktadır. Tür sayısı ise çok daha fazladır. Bu bize ağız bölgemizin eğer gerekli bakımı yapmazsak sağlığımız üzerindeki olası olumsuz etkilerini açıklıyor.

Genus (Cins): Cins, birbirine benzeyen ve ortak birçok karakterleri olan türler topluluğu-Vikipedi  

Yani bizi gerçek bir ağız bakımının ne kadar önemli olduğuna götürüyor.

Sadece dişlerimi fırçalasam yeterli olur mu?

Maalesef bu sorunun yanıtı hayır. Dişlerinizi günde en az iki kere fırçalamak çok önemlidir ancak bunun yanında diş ipi kullanmalı, 6 ayda bir diş hekimi kontrolü yaptırmalı ve Biyovita Oil Pulling Mix kullanmalısınız.

Oil Pulling ya da Yağ Çekme Yöntemi ayurvedik bir yöntem olarak doğu kültüründe uzun yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Tabii batıya daha sonra gelmiştir ancak zararın neresinden dönersek kardır. 

Ağızda bulunan yararlı bakterilerin oluşumunu arttırmak ve zararlı bakterilerin ise yok olmasını sağlamak ağız bakımının temelini oluşturuyor. İşte Oil Pulling Mix ile ağızdaki yararlı bakteri oluşumunu destekleyerek ağız florasını dengeleyebiliyorsunuz

Yağ çekme yönteminin ağız sağlığını diğer gargaralardan bile daha iyi koruduğu bilimsel olarak da kabul görmektedir [1]

Sonuç olarak;

“Köpek ağzı mı daha temizdir yoksa insan ağzı mı?” sorusuna şöyle bir cevap verilebilir: Ağızlar doğal haliyle maalesef yeteri kadar temiz değildir.

Siz de Biyovita Oil Pulling Mix’i denemek isterseniz buradan sipariş verebilirsiniz. 30 günlük bir kür ile Günde sadece 5-15 dakika kullanarak mutlaka farkı hissetmeye başlayacaksınız.

Sağlıklı günler dileriz.

Kaynaklar:
[1] Amith, H. V., et al. Effect of oil pulling on plaque and gingivitis. JOHCD 2007; 1: 12-18.